1 januari 2025 is het zo ver. Het einde van het handhavingsmoratorium waardoor de belastingdienst bij opdrachtgevers weer volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. De belastingdienst kan opdrachtgevers vanaf 1 januari 2025 weer sneller boetes en fiscale naheffingen opleggen als zij schijnzelfstandigheid bij zzp’ers vaststelt. Er wordt vanaf 1 januari 2025 niet meer gecontroleerd, maar er kunnen wel steviger consequenties volgen. Er is sprake van schijnzelfstandigheid als de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zzp’er in de ogen van de fiscus kwalificeert als een arbeidsovereenkomst.
Het opheffen van het handhavingsmoratorium krijgt veel aandacht in de media. LinkedIn ontploft door de vele (vaak incorrecte) Wet DBA posts. Feiten en fabels over zzp’ers lopen door elkaar heen. Een paar hardnekkige fabels die je vaak hoort, wil ik u niet onthouden:
- Per 1 januari 2025 is er een nieuwe zzp-wet
- De handhaving richt zich alleen op risicosectoren, zoals zorg en bouw plus de zzp’ers met een laag uurtarief (< € 33,-)
- Als een opdrachtgever een zzp’er inhuurt die werkt vanuit een eigen BV zijn er geen risico’s op naheffingen
- Zzp’ers met een uurtarief onder de € 33,-zijn automatisch werknemer
- Een zzp’er moet minimaal 3 opdrachtgevers per jaar hebben
- Modelovereenkomsten zijn nutteloos nu de fiscus deze niet meer vooraf goedkeurt
- Vanaf 1 januari 2025 legt de belastingdienst geen boetes op dus verkeerde inzet van zzp heeft in 2025 nog geen financiële gevolgen
Er is sprake van schijnzelfstandigheid als een zzp’er zich als zelfstandige presenteert, maar in de praktijk eigenlijk een werknemer is die werkt op basis van een arbeidsovereenkomst. Het bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst gaat via een holistische toetsing en die heeft niets met de Wet DBA te maken. De Wet DBA regelde enkel de afschaffing van de VAR verklaring. De holistische toets is al meer dan 100 jaar oud en is gebaseerd op artikel 7:610 lid BW en relevante jurisprudentie zoals het Groen/Shoevers en Deliveroo arrest. Simpel gezegd moet je per situatie alle omstandigheden in onderling verband afwegen om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat was zo en dat blijft zo. Voorbeelden van belangrijke gezichtspunten die afgewogen moeten worden: aard en duur van de werkzaamheden, wijze waarop werkzaamheden en werktijden worden bepaald, inbedding van het werk en de werkende in de organisatie, vrije vervangbaarheid van de werkende, de hoogte van de beloning en het feit of de werkende commercieel risico loopt.
In 2025 zal de fiscus niet snel boetes opleggen, maar een opdrachtgever riskeert bij het vaststellen van schijnzelfstandigheid wel naheffingen die stevig kunnen oplopen. Ook kan de zzp’er bij schijnzelfstandigheid vervolgens aanspraak maken op alle rechten die horen bij een arbeidsovereenkomst. Denk aan vakantiedagen, vakantiegeld, pensioenopbouw, doorbetaling bij ziekte en last but not least ontslagbescherming.
Betekent dit dat u vanaf 1 januari 2025 moet stoppen met de inhuur van zzp’ers? Nee, zeker niet. Maar we moeten ook eerlijk zijn; in sommige situaties kunt u geen zzp’er inzetten. Wat niet mag/kan, moet u ook niet willen. Maar, de inzet van zzp’ers blijft in heel veel situaties nog wel mogelijk.
Sterker nog, slimme ondernemers handelen niet vanuit angst en blijven juist wel met bepaalde zzp’ers samenwerken, want ze krijgen hiermee toegang tot specifieke schaarse expertise. De inzet van zzp’ers zult u op papier, maar vooral in de praktijk wel goed moeten regelen. De werkelijke invulling van de afspraken in de praktijk is namelijk doorslaggevend. Als u een professioneel inhuurbeleid voert dat schijnzelfstandigheid daadwerkelijk voorkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken. De belastingdienst heeft ook aangegeven dat ze niet hysterisch gaat handhaven en geen boetes zal opleggen aan organisaties die actief werk maken van het bestrijden van schijnzelfstandigheid.
Wilt u verantwoord blijven werken met zzp’ers? Ga dan snel en serieus aan de slag om schijnzelfstandigheid echt te voorkomen. Houd uw inhuurbeleid tegen het licht en breng alle zzp-relaties goed in kaart. Veel kan straks ook nog op zzp-basis. Zeker als het gaat om specifieke projecten met een kop en een staart waar expertise voor is vereist die u niet in huis heeft.
Wij snappen dat het doorlichten en opnieuw inrichten van uw inhuurbeleid niet uw dagelijkse werk is. Wij kunnen u ontzorgen bij deze uitdaging.
Wij zorgen voor een inhuur- en zzp-scan en adviseren u bij de professionalisering van uw inhuurbeleid, zodat u veilig kunt blijven werken met zzp’ers. Wilt u meer weten over onze aanpak, neem contract op voor een vrijblijvend gratis intakegesprek.