WTTA: nieuwe strenge regels voor bedrijven die medewerkers ter beschikking stellen (uitzenden / detacheren)

Nederland is kampioen flexwerk. Veel mensen werken op flexibele basis en dat zien we terug in de vele uitzend- en detacheringsbureaus die ons land “rijk” is. In Nederland is de drempel om een uitzendbureau te beginnen nog steeds erg laag. Tot op de dag van vandaag kan vrijwel iedereen zonder al te veel belemmeringen en voorwaarden een uitzendbureau beginnen. En dat gebeurt dan ook op grote schaal.  En niet alle oprichters van uitzendbureaus zijn serieuze verantwoorde ondernemers. Helaas zijn er ook malafide cowboys actief. Snel geld verdienen vinden zij belangijker dan goed werkgeverschap.

Dat is natuurlijk zeer onwenselijk en daarom heeft het vorige kabinet het initiatief genomen om te komen tot een toelatingsstelsel voor intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Er is inmiddels een wetsvoorstel WTTA opgesteld. WTTA staat voor Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten. De ingangsdatum was 1 januari 2026, maar is inmiddels uitgesteld, omdat er problemen zijn rond de handhaving vanuit de dienst Justis. De minister is bezig om deze problemen op te lossen en laat nog weten wat de nieuwe ingangsdatum wordt.

Het nieuwe wetsvoorstel spreekt nadrukkelijk over toelating. Alleen officieel toegelaten uitleners mogen nog arbeidskrachten ter beschikking stellen aan derden. En inleners mogen alleen nog met toegelaten uitleners zaken doen.

Wordt er zonder certificaat uitgeleend of ingeleend, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie volgens het wetsvoorstel hoge boetes opleggen aan zowel uitlener als inlener.

Volgens het wetsvoorstel spitst het nieuwe stelsel zich toe op alle rechtspersonen en ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen, zoals gedefinieerd in de Waadi.  Dat zijn nadrukkelijk niet alleen uitzendbureaus. Ook bijvoorbeeld een ICT-bedrijf dat (tijdelijk) een deel van de eigen medewerkers uitleent aan een derde partij kan onder het nieuwe stelsel vallen. Zelfs als het uitlenen van specialisten geen kernactiviteit van de organisatie vormt. Als de som van de vergoedingen voor arbeidskrachten die ter beschikking zijn gesteld hoger is dan 10% van de loonsom of als de som van vergoedingen voor terbeschikkinggestelde arbeidskrachten meer dan € 2,5 miljoen bedraagt, valt de organisatie volgens het wetsvoorstel onder het nieuwe toelatingsstelsel.

Organisaties die ook in de toekomst arbeidskrachten ter beschikking willen stellen aan derden doen er goed aan om zich nu vast voor te bereiden op de aangescherpte wetgeving. Door bijvoorbeeld nu al SNA (NEN 4400-1) gecertificeerd te zijn, wordt de stap om straks toegelaten te kunnen worden een stuk kleiner. Wij kunnen organisaties adviseren en ondersteunen bij de inrichting van het administratieve HR-beleid, zodat u spoedig SNA gecertificeerd wordt en daarmee een grote stap zet om straks toegelaten te worden. U kunt dan ook in de toekomst uw medewerkers blijven uitlenen aan derden.